Pàgines de FP Bàsica

Extra

Hola futur alumne!

Hola futur alumne!


S'apropa el final de curs. S'apropen les temudes notes, i amb elles la incertesa de molts alumnes de saber què han de fer. A aquesta incertesa s'hi uneix la dels orientadors dels centres, i la des pares i mares que veuen la clara possibilitat de que el seu fill abandoni els estudis. 

A finals del mes de juny s'obre el període d'incertesa per a molts d'ells, i és també la època en la que en la Formació Pofesional (FP) Bàsica ja comencem a preparar, reacondicionar, millorar i innovar en els temaris del curs vinent. Cal prendre posicions i cercar recursos per tal de rebre els futurs estudiants per al curs vinent que s'inicia en dos mesos, però amb la incertesa de no saber quins alumnes s'inscriuran per al primer curs. 


La FP Bàsica sol ser el cicle més desconegut de la FP. No és un cicle de grau mitjà (CGM), no és un Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO). El seu objectiu és reduir l'abandonament escolar i afavorir que l'alumnat entre 15 i 17 anys pugui continuar en el sistema educatiu. Alhora, es pretén que els alumnes adquireixin una qualificació professional de Nivell I. Amb ella tenen la possibilitat d'obtenir el títol de GESO o continuar els seus estudis a FP de Grau Mitjà, per al qual en alguns centres se'ls reserven places.


L'alumnat té diverses famílies de FP a les que acollir-se. Disposen d'unitats formatives i mòduls específics en funció de la família, però també d'assignatures comunes en l'àmbit de les ciències i la comunicació. Dins de la FP s'ha de preparar matèries transversals que encara que amb un nivell molt bàsic, suposen serioses dificultats per a l'alumnat amb un alt índex de fracàs escolar i que no han pogut acabar en algun cas ni tan sols 2on de l'ESO. 

La FP Bàsica d'electricitat i electrònica de l'Institut Comte de Rius ofereix als seus alumnes un conjunt de competències clau en finalitzar el cicle. Si les vols conèixer només has de fer un clic AQUI. El títol es reparteix en dos cursos, PRIMER i SEGON. Es disposen de mòduls específics en electricitat, electrònica, telecomunicacions, instal·lacions domòtiques, entre altres que capaciten als alumnes en les tasques futures que desenvoluparan. Però per tal d'obtenir el títol de GESO, hi ha el mòdul de ciències aplicades, en el qual es treballen les matemàtiques i la ciència des d'una visió molt pràctica, i el mòdul de comunicació i societat en què es treballa la llengua espanyola, llengua catalana, ciències socials i l'anglès com a idioma estranger.  Tot el cicle te una duració de 2000 hores en horari lectiu de matí.


El nivell dels alumnes que tenim a la FPB és molt divers. La nostra tipologia d'alumnes són aquells que busquen una nova oportunitat de tenir una formació més pràctica que teòrica. Hem vist que els entorns pràctics i els virtuals poden ser una bona eina per aprendre i ensenyar què i com ho fan. Cal apropar la realitat i la formació a un llenguatge que comprenguin, i en el què se sentin còmodes. Amb ells es necessari cercar i utilitzar eines pedagògiques adequades perquè la seva "unicitat" sigui reconeguda i adaptada. Probablement els nostres futurs alumnes provenen d'aules en les que van ser integrats però no van trobar el seu lloc. No és una crítica al sistema. És una realitat als nostres dies.


Visibilitzar la FPB es també treballar la comunicació a la web, xarxes socials diverses i mitjans de comunicació, i que se'ns situï en el mapa d'aprenentatge docent com una sortida a evitar l'abandonament dels estudis i com una eina de capacitació de l'alumnat cap al mercat laboral, però també per reconduir-los cap a Cicles de Grau Mig. Destacar que prop d'un 90 % dels alumnes que finalitzen els estudis a la FPB cursen Cicles de Grau Mig i no abandonen els estudis una vegada han finalitzat el segon curs (Dades de juny del 2017).

No coneixem els alumnes de primer curs de la FP Bàsica de la pròxima promoció, però si en llegir aquestes línies t'hi has vist identificat, ho has vist al teu fill, o tens un perfil orientador i has reconegut una part del teu alumnat, només et podem dir... Hola futur alumne de la FP Bàsica d'Electricitat i Electrònica a l'IES Comte de Rius!!




Si vols pots anar seguint el què fem en el blog d'aula  en el que et pots subscriure o seguir-nos a les xarxes .




 #Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Aprenem en positiu, Electricitat i Electrònica, Fem saltar la xispa, FP Bàsica Comte de Rius, Hola Futur alumne