QUÍMICS PER UNA ESTONA

QUÍMICS PER UNA ESTONA


   De tant en tant, al pis de dalt del nostre edifici, es veu pujar i baixar alumnes i profes amb bata. Què faran, com passen les hores, què estudien, amb quin tipus de substàncies treballen els dels dos pisos de sobre l'aula de 1er de la FP Bàsica? Per a respondre aquestes preguntes el millor és tenir curiositat i un contacte al Departament per a que ens obri les portes.

   Una de les sortides professinals de la FP Bàsica és justament l'accés a un dels graus de química que es fan en el nostre institut. Però per a plantejar-se aquests estudis de química, cal saber que no cal anar massa lluny. Només pujar un pis amb el títol de la bàsica finalitzat i una prova d'accés. Una excel·lent sortida, alternativa als estudis d'electricitat i electrònica. 

   Abans d'iniciar la visita, uns consells de seguretat bàsics, una bata i unes ulleres de protecció.  Totalment equipats, i sorpresos perquè en els dos pisos superiors hi ha noies, hem anat fent una visita pels diferents laboratoris de la mà del Víctor Pérez, que apareix en aquesta imatge, junt amb alguns companys i el Tutor, el professor Jaume Musté.

#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, Canal Youtube, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Comte de Rius Aprenem en positiu, Fem saltar la xispa, Electricitat i Electrònica, LAQUIMICAMOLAMIL,
                                                                                Els alumnes amb les bates


   Als laboratoris de química industrial i ambiental ens han explicat equips per al transport de substàncies, anàlisi químic i analisi no destructiu. Hem vist com els alumnes determinaven la concentració del clorurs de l'aigua mitjançant una volumetria. En els laboratoris de "micro", hem parlat del creixement de microorganismes, del seu cultiu i conservació. I al laboratori estrella de simulació de planta química, on la presència d'un Lamborghini ha estat el què més els ha sorprès. Moltes fotos s'han fet mantenint la distància de seguretat.


#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, Canal Youtube, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Comte de Rius Aprenem en positiu, Fem saltar la xispa, Electricitat i Electrònica, LAQUIMICAMOLAMIL,
Explicacions del professor Víctor Pérez a la planta pilot


   Finalment no hi ha visita a un laboratori que no es valori amb més d'un 8, si no es fan experiments inflamables i espectaculars. La química lúdica és sempre molt agraïda! I si amb aigua, una barreta de magnesi i àcid clorhídric generem un gas i el fem explotar calant-hi foc (HCl + Mg = H2 + flama) ?   I si de cop.... una combustió espontània amb permanganat i glicerina encén un sòlid i tenim una preciosa llum violeta?  I finalment aigua, sabó, una mica de iode (iodur potàssic de catalitzador) i aigua oxigenada (H2O2) fem un volcà d'escuma per efecte de l'oxigen que es genera, i ens apareix una erupció d'escuma com la de la imatge?

                                                                                       Química Lúdica, segura i divertida

  Una imatge val més que mil paraules,  una cara de sorpresa, un mini ensurt, i un somriure, valen tant com dues hores a l'aula. De fet han fet més preguntes al Víctor i als profes que en una setmana a l'aula. Prometem vídeos, però encara els estem editant.

    No sabem si avui s'haurà despertat un futur químic en algun d'ells, però si que tenim clar que creiem que a tots els ha agradat, i que els ha sorprès. Ara caldrà, a petició seva, fer algun experiment més, i convidar a alguns dels alumnes a que ens visitin.


Professors acompanyants

Jaume Musté i Núria Ferré

FP Bàsica

15/03/2017

#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, Canal Youtube, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Comte de Rius Aprenem en positiu, Fem saltar la xispa, Electricitat i Electrònica, #LAQUIMICAMOLAMIL